Domácí ořechovice
15 nezralých ořechů
celá skořice
4 hřebíčky
3 kuličky jalovce
kůra z poloviny citronu
1 l vodky
0,5 l vody
500 g cukru krystal
Ořechy omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Umístíme do třílitrové sklenice, přidáme koření – celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu.
Obsah lahve zalijeme litrem vodky. Uzavřeme ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou a umístíme na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev necháme stát šest týdnů.
Pak přecedíme výluh přes hustý cedník, tmavou tekutinu vlijeme zpět do lahve. Svaříme půl litru vody a půl kila cukru a zalijeme tím výluh. Promícháme a necháme stát na stejném místě měsíc.
Poté likér stáhneme do lahví a necháme v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara.