Domácí kváskový chléb

2 čajové lžičky kvásku (nebo sušený kvásek)

20 g droždí
440 ml vody
žitný kvásek
150 g špaldové mouky
140 g žitné mouky
150 g pšeničné mouky hladké

Den před pečením založíme kvásek. Smícháme sušený kvásek, 140 g žitné mouky a 140 ml vody, necháme v míse, kterou uzavřeme potravinářskou fólií a necháme mísu v klidu při pokojové teplotě. Druhý den začneme nastartováním droždí, kdy si 20 dkg droždí rozdrobíme, přidáme špetku cukru trochu vody. Vše promícháme a dáme na teplé místo, aby kvasnice nastartovaly. Do žitného kvásku dáme nastartované droždí, ostatní mouky, vodu, kmín, sůl a pořádně prohněteme. Pak dáme do ošatky s utěrkou a necháme 2 hodiny kynout, znovu prohněteme a necháme ještě 2 hodiny kynout.

Chléb pak dáme péct buď do tradiční kamenné pece nebo do trouby na 250 stupňů na zhruba půl hodiny. Při pečení můžete občas chléb zastříknout vodou. Upečený chléb poznáte podle kůrky nebo podle poklepání, kdy musí znít dutě.

Domácí kváskový chléb

Domácí kváskový chléb