„Na štědrovečerním stole v pojizerských a podkrkonošských chalupách nemohl chybět hubník, houbovec, hubovec či hubanec. Sváteční štědrovečerní nákyp ze staršího pečiva s houbami sušenými i čerstvými, majoránkou, česnekem, který symbolizoval zdar a odvrácení zlých sil a někdy také se sušeným ovocem. V zimě se chodilo na čerstvé houby čirůvky dvoubarevné, někde se kombinovaly sušené růžovky s hřibem kovářem nebo václavkami. Použít můžeme ale to, co jsme si nasbírali sami přes sezonu. Houby měly pro naše předky magický význam, zajišťovali v době půstu náhražku masa a byly z lesa levnou potravou pro každého a na štědrovečerním stole symbolizovaly štěstí po celý příští rok.

Suroviny

400 g žemlí
50 g sušených hub
50 g sádla
50 g škvarků
5 stroužků česneku
2 vejce
500 ml mléka
1 lžíce soli
1 lžička majoránky
1 lžička mletého pepře
1 lžička tlučeného kmínu
tuk na vymazání

Pokrájené žemle namočíme do mléka a necháme změknout. Pokrájené namočené houby podusíme na sádle a necháme vychladnout. Do mísy k namočeným žemlím přidáme vejce, škvarky, mléko a podušené houby a okořeníme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Dobře promícháme, nalijeme na vymaštěný pekáč a dáme péct do trouby.

Další recepty Celý díl