Štrůdl čili tažený závin babičky Marušky

Štrúdl
250g mouky na pizzu
1 lžíce vinného octa
špetka soli
teplá voda
rostlinný olej v rozprašovači
mouka na podsypání
Jablková náplň
2 jablka (nešťavnatá)
1 lžička mleté skořice
1 lžíce strouhanky
2 lžíce cukru
Maková náplň
Mletý mák
1 lžička koření na perník
2 lžíce cukru
1 lžíce strouhanky
Tvarohová náplň
200 g plnotučného tvarohu
1 vejce
2 lžíce cukru
Citronová kůra
1 lžíce strouhanky
V míse smíchám horkou vodu s vinným octem a špetkou soli. Vodu nechám lehce zchladnout, ale musí zůstat stále velice teplá. Vmíchám nahřátou (tedy ne studenou) mouku, a vypracovávám těsto, dokud není středně tuhé a důkladně propracované. Těsto potřu teplým olejem a zabalím do potravinové fólie. Nechám těsto asi nejméně hodinu odpočinout. Mezitím si nachystám náplně. Jablka nakrouhám na mandolíně na tenké plátky, zbylé náplně prostě zamíchám.
Odpočaté těsto rozválím na pracovním ubrusu poprášeném moukou. Rozválené těsto potřu teplým olejem (můžu použít rozehřáté máslo nebo sádlo) a dále vytahuji těsto rukama a přes hřbety rukou, dokud není velice tenké a dokud se na něm nedělají “vrásky”. Silnější okraje těsta odstřihnu nůžkami nebo odříznu nožem. Těsto znovu pokropím teplým olejem a na delším okraji přeložím asi deset centimetrů okraje. Posypu strouhankou a naskládám na okraj na pláty nakrouhaná jablka, promíchaná se strouhankou, cukrem a skořicí. Tuto náplň otočím pomocí ubrusu, tak abych jednotlivé náplně oddělil. Přidám druhou náplň-třeba tvarohovou. Položím podél jablkové náplně a opět jednou otočím těsto kolem a do žlábku mezi náplněmi položím třetí zbylou náplň. Teď už mohu celý závin zavinout. Neutahuji těsto příliš natěsno, aby se jednotlivé vrstvy dobře propekly. Hotový závin přenesu na plech, potřu rozpuštěným máslem a peču, při teplotě 180°C, dozlatova.
Podávám vychladlý se zakysanou smetanou nebo kopečkem šlehačky.