Moučníky a cukroví

Vánoční pusinky

Tento moderní recept vypadá velmi efektně díky skládání barevných, proužkovaných, sněhových pusinek k sobě. Ač je to svým provedením recept dneška, používá podobné metody přípravy jako ve starých kuchařkách. I když se na míse moc nehodí k pracnám nebo zázvorkám, jako solitérní cukroví překvapí mnohé mlsné jazýčky. I když je cukroví barevné, lze použít přírodní barviva a zdobení.

Pusinky:

115 g krupicového cukru
½ citronu (na otření mísy a metly)
3 vaječné bílky
45 g práškového cukru
potravinářské barvivo, bio

Náplň:

300ml smetany ke šlehání
Borůvkový džem
Mango curd
Cukrářské ozdoby, sypání, bio

Předehřejte troubu na 160°C ventilátor (180°C/plyn na 4). Rozprostřete krupicový cukr na plech a nechte ho v troubě asi 10 minut, dokud nezačne kolem okrajů tát.

Polovinou citronu otřete vnitřek mísy elektrického mixéru s metlou, abyste odstranili veškerý tuk. Taky otřete metlu citronem. Dejte vaječné bílky do mísy a šlehejte na střední rychlost, dokud nebudou nadýchané a neudrží pevné špičky.

Vyjměte horký cukr z trouby a snižte teplotu na 100°C ventilátor (120°C, plyn na ½) Pomalu přidávejte horký cukr do vaječných bílků po lžících, stále šlehejte na střední rychlost. Jakmile je všechen cukr zapracován, pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs tuhá a lesklá. Postupně přidávejte práškový cukr po lžících při šlehání. Zkontrolujte tuhost tím, že zvednete metlu — pusinka by měla držet vysoké špičaté hroty.

Připravte tři sáčky na piping s požadovanými nástavci (např. velký kulatý nebo květinový nástavec). Nabarvěte pruh barviva do jednoho sáčku a pruh jiné barvy do druhého sáčku, třetí sáček nechte bez barvy. Rozdělte pusinkovou směs rovnoměrně do sáčků. Můžete si připravit vlastní barvy na malém talíři předtím, než je nanesete do sáčku. Gely jsou velmi koncentrované, takže použijte jen malinké množství — jinak budou pusinky dost psychedelické!

Vyložte dva plechy pečicím papírem a zajistěte je pomocí trochu pusinkové směsi. Vytvarujte malé kruhy nebo květy v červené, bílé a modré barvě. Nebojte se vytvořit různé tvary pro každou barvu. Potřebujete stejný počet pusinek pro každou barvu.

Sušte pusinky v troubě asi 2 hodiny, dokud nebudou křupavé na povrchu. Poté troubu vypněte a nechte pusinky vychladnout uvnitř. Tento proces můžete urychlit tím, že mezi dveře trouby vložíte dřevěnou vařečku. Jakmile jsou pusinky vychladlé, ušlehejte smetanu ke šlehání do pevné a hladké konzistence. Dejte ji do piping sáčku s požadovaným nástavcem.

Na základ pusinky naneste trochu šlehačky a přidejte trochu džemu nebo curdu, pak přiložte základ další pusinky.

Další recepty Celý díl