Různé

Pučalka a pražmo

Naklíčený opečený hrách je nejtradičnější postní pokrm. V dřívějších dobách běžně pučálku prodávaly v ulicích Prahy takzvané báby pučálnice. Připravovaly jí přímo na ulici na malých kamínkách. Na slano i na sladko. Zajímavostí je, že klíčky se před pražením odlamovaly a vkládaly do polévky jako náhražka čerstvé zeleninyv době končící zimy. Tento recept krásně navazuje na roráty z Krkonoš, kde se tato pochoutka tradičně jedla na Vánoce. Oproti tomu pražmo, je pokrm výsostně velikonoční, ale samozřejmě postní, jen se připravuje z naklíčené obiloviny - pšenice, žita, špaldy nebo bezpluchého ovsa. Zrna však musí být neobroušená, jinak nevyklíčí. Pražmo se připravovalo na 2.postní neděli zvanou Pražnou. Zelí podle lidové pověry chránilo před zimnicí.

Pučálka

200 g hrachu
4 lžíce másla
cukr nebo sůl a čerstvě mletý pepř

Suchý hrách (nepůlený) přebereme, zbavíme nečistot, půlek a svraštělých kuliček, propereme ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zalijeme do dvojnásobné výšky studenou vodou a necháme 24 hodin stát.

Slijeme přebytečnou vodu, kterou hrách nevsákl, propláchneme ho ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zakryjeme plátýnkem a necháme 24 hodin stát.

Na hrachu by se měly objevit drobné klíčky. Opatrně ho propláchneme a necháme ještě 24 hodin stát.

Pražmo

500 g obilek
200 g kysaného zelí
1 cibule
½ čl kmínu

Obilky přebereme, propláchneme a zalijeme vodou 2 cm nad povrch obilek. Necháme 24 h stát, vyměníme vodu a necháme bobtnat dalších 12 h. Tento postup se opakuje ještě dvakrát. Pšenice se probudí k životu, necháme jí tedy už bez vody a za den by měla začít klíčit. Obilovinu opražíme na sucho na pánvi a dáme stranou. Zelí a cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme vroucí vodou a restujeme na pánvi do měkka. Přidáme praženou obilovinu, ochutíme kmínem a solí a podáváme.

Poznámka: na statku by mohla být celá bedna hrachu, pak potřebujeme už naklíčený hrách na natáčení a obilí také.

Další recepty Celý díl