Moučníky a cukroví

Olžiny dortíčky

Těsto:

340 g hladké mouky
240 g másla
110 g třtinového moučkového cukru
110 g mletých lískových oříšků předem opražených
špetka mletého badyánu
2 lžíce vinné pálenky
1 žloutek
1 lžíce pomerančové šťávy
1 hrst datlí na ozdobu
mouka na pomoučení

Krém:

100 g mletých mandlí
50 g másla
100 g třtinového moučkového cukru
špetka mleté skořice
3 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce punče

Poleva:

50 ml horké kávy (nebo punče)
150 g třtinového moučkového cukru

Troubu předehřejte na 160 °C. Lískové ořechy opražíme a sloupneme za tepla v utěrce slupku. Oříšky umelte. Dejte stranou. Do prosáté mouky rozkrájíme máslo a prohněteme. Přisypeme cukr, oříšky a badyán a se zbylými surovinami vypracujeme pružné těsto. Vyválíme ho na pomoučeném vále na plát silný 5 mm a vykrajujeme malá kolečka. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova, zhruba 5 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout. V misce rozmíchejte kávu s cukrem dohladka. Mandle vyšlehejte s máslem a cukrem. Vmíchejte skořici, pomerančovou šťávu a punč. Polovinu koleček potřete krémem, nebo použijte plnící sáček a slepte je s prázdnými kolečky. Můžete vytvořit i dvě patra náplně. Přelijte polevou nebo ji jen použijte k přilepení datlí na vrch dortíčků. Ty vykrájejte nožem nebo tvořítky.

Další recepty Celý díl