Různé

Lussekater, lussebular aneb houstičky svaté Lucie

Kvas

1 lžíce (15 g) kvásku – pšeničný nebo žitný, stačí si
kousek oddělit
100 g vody
100 g hladké mouky

Kvásek připravíte buď rozmícháním startéru ve vodě a přidáním mouky, poté jednoduše alespoň 12 hodin počkáte, až prokvasí do krásně nafoukané bublinaté tekutiny, nebo ještě líp – poté tuhle tekutinu vylijete (použijete na palačinky nebo kamkoli jinam), necháte si zase pouze lžíci a zopakujete celý proces. To je obzvlášť vhodné, pokud máte jen žitný kvásek, kterého část chcete konvertovat na pšenici a nejste si jistí, zda to nebude příliš kyselé, dostatečně silné a vůbec.

Zároveň s kvasem doporučuju ohřát smetanu se šafránem do horka (cca 60–70 stupňů) a nechat louhovat do použití. Stejně tak můžete vyndat máslo, aby změklo.

Finální těsto

200 g krásně vzrostlého pšeničného kvasu
400 g pšeničné hladké mouky
125 g smetany
25 g mléka
12-0,25 g šafránu (vylouhovaný ve smetaně)
½ čl mleté vanilky
60 g vejce (jedno velké nebo rozkvedlejte dvě malá,
zbytek se bude hodit na pomašlování)
3 g soli
70 g cukru
50 g medu
100 g másla
vejce k pomašlování a rozinky k dozdobení

Vše kromě másla dejte do robotu a nechte na nejmenší rychlost hníst asi 5 minut. Poté přidejte máslo a hněťte dalších 10 minut na vyšší rychlost, dokud nemáte krásné hladké super sametové těsto. Nedaří-li se robotu po přidání másla těsto zachytit, trošku mu pomozte a tuk zvenku do těsta překládejte, pak by to měl bez problémů zvládat. Přendejte do uzavíratelné krabice, nechce přibližně 3–4 hodiny kynout (mezitím cca v půlce a na konci přeložte, spíše kvůli vyrovnání teplot) a schovejte do lednice. Nechte v lednici odpočívat cca pár hodin – ideálně 6–24, jde to i za tepla, ale vychlazené vyzrálé těsto se chová a zpracovává mnohem způsobněji.

Vše kromě másla dejte do robotu a nechte na nejmenší rychlost hníst asi 5 minut. Poté přidejte máslo a hněťte dalších 10 minut na vyšší rychlost, dokud nemáte krásné hladké super sametové těsto. Nedaří-li se robotu po přidání másla těsto zachytit, trošku mu pomozte a tuk zvenku do těsta překládejte, pak by to měl bez problémů zvládat. Přendejte do uzavíratelné krabice, nechce přibližně 3–4 hodiny kynout (mezitím cca v půlce a na konci přeložte, spíše kvůli vyrovnání teplot) a schovejte do lednice. Nechte v lednici odpočívat cca pár hodin – ideálně 6–24, jde to i za tepla, ale vychlazené vyzrálé těsto se chová a zpracovává mnohem způsobněji.

Nechte kynout asi 3-4 hodiny v pokojové teplotě nebo trochu tepleji, cca 25-30 stupňů u radiátoru nebo v rozsvícené troubě. Čas od času oroste, aby kočičky neokoraly.

Opět lze nechat kynout jen cca do půlky a poté zchladit, aby se jen k ránu vyndaly a upekly, ale to už nechám na vás.Vykynuté pečivo potřete vejcem nebo mlékem, zkontrolujte rozinky, jestli nevypadávají a pečte. Na horkovzduch s párou doporučuji nahřát na 210 °C, vložit plechy a péct cca 12-14 minut. V půlce plechy pro jistotu prohazuji (a také větrám zbylou páru), podle míry upečení vytahuji o minutku dříve či později.

Se spodním a horním ohřevem to chce 15-16 minut, na začátku dospod na starý plech určený pro tento účel nalijte 1 dcl horké vody, kterou po 3-5 minutách odvětráte.

Další recepty Celý díl