Turecká vejce a sirene po šopski

Turecká vejce Cilbir
3 vejce
3 lžíce plnotučného jogurtu (řecký typ)
Stroužek česneku
1 lžíce octa
1 lžíce nasekaných bylinek (petržel, kopr, koriandr)
100g másla
1 lžíce uzené papriky
Na ozdobení chilli vločky
Sůl
Jogurt osolím a zamíchám s oloupaným a nastrouhaným česnekem. Dochucený jogurt vložím do hlubokého talíře. V rendlíku přivedu k varu osolenou vodu a přídám od lžíci octa. Zmírním var a vodu zamíchám lžící tak aby se vytvořil vír, do kterého opatrně vyklepnu vejce. Nechám ho krátce povařit (cca tři až čtyři minuty) a hotové vejce vyjmu a nechám okapat. Připravím tak všechna tři vejce a položím na dochucený jogurt. Rozpustím máslo a nechám na něm zpěnit uzenou mletou papriku. Paprikovým máslem přeliji vejce s jogurtem a ozdobím bylinkami a chilli vločkami.
Sirene po šopski
2 vejce
1 rajče
200 g řecké fety
1 pečenou papriku (můžeme nahradit uzenou mletou sladkou
paprikou)
1 lžička koření čubrica
100g másla
Zapékací misku vymažu máslem a na dno vyskládám rajčata nakrájená na plátky. Na rajčata rozdělím sýr feta, na sýr pokladu vrstvu pečené papriky nebo jí posypu mletou uzenou paprikou. Na závěr na to všechno klepnu vejce, popráším čubricou a nechám asi čtvrt hodiny zapéct v rozpálené peci.