Různé

Mandlové jiřinky s želé ze svařeného vína

Na tomto receptu mě baví hlavně příprava želé z červeného, kořeněného vína. Je to taková pecialitka, kterou jen tak u nás neseženete. Skládané hvězdičky nebokytičky z těsta promazané a sypané cukrem jsou parádním cukrovím pro sváteční chvíle adventu. Tyhle jiřinky provoní celý dům.

Želé

125 ml červeného vína
2 proužky pomerančové kůry
2 hřebíčky
1 tyčinka skořice
1 kousek badyánu
¼ vanilkového lusku
125 ml hroznové šťávy
75 g želírovacího cukru 3:1
Semena z 1 vanilkového lusku
Špetka soli

Vložte červené víno s pomerančovou kůrou, kořením, vyškrábaným vanilkovým luskem a vanilkovými semínky do hrnce. Na středním ohni přiveďte k varu. Ihned odstavte z plotny, přikryjte a nechte nejméně 2 hodiny louhovat. Směs vína přecedíme přes síto a nalijeme zpět do hrnce. Přidejte hroznovou šťávu a želírovací cukr. Přiveďte k varu a rychle vařte 3 minuty. Nalijte do sterilizované sklenice a nechte ztuhnout.

Těsto

200 g másla
140 g (5 oz / ⅔ hrnku) surového třtinového cukru
1 vejce
300 g hladké (celozrnné) mouky + trochu navíc
100 g (3½ oz / 1 šálek) blanšírovaných mletých mandlí
Moučkový cukr (cukrářský)
Hvězdicová vykrajovátka ve třech velikostech

Máslo utřete s cukrem, vanilkovými semínky a solí. Přidejte vejce a dobře je zašlehejte. Přidejte mouku a mandle a vše zpracujte v hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie (igelitu) a nechte 1 hodinu v chladu. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tloušťku 3-4 mm. Vytlačte hvězdičky ve třech velikostech. Položte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte podle potřeby (cca 10-12 minut) až do zlatavé barvy. Želé lehce rozehřejte v pánvi, ať se dá snadněji namazat na kolečka z těsta a vrstvěte je podle velikosti. Nahoru dejte kapičku želé a poprašte cukrem.

Další recepty Celý díl