Různé

Hlucké vdolečky Marie Lekešové

Suroviny na těsto:

1 kg hl. mouky
20 dkg mletého cukru
15 dkg sádla
15 dkg másla
4 žloutky
1 celé vejce
1 dkg soli
8 dkg kvasnic
250 ml mléka
1 štamprle rumu

Suroviny na tvarohovou náplň:

1 kg pevného tvarohu
5 dkg másla
15-20 dkg cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 žloutek
5 dkg rozinek

Suroviny na posýpátko:

25 dkg másla
25 dkg mletého cukru
50 dkg hl. mouky
Povidla na ozdobu

Uděláme kvásek z vlažného mléka, droždí a cukru. Necháme vzejít, pak přidáme žloutky utřené spolu s máslem, solí, mlékem, celým vejcem, rumem a přimícháváme postupně mouku. Vymícháme vláčné těsto a necháme vykynout.

Náplň smícháme z tvarohu, cukrů, žloutku a rozinek. Rukama zpracujeme a vytváříme kuličky.

Těsto rozválíme a nařežeme na stejné kousky. Z nich vytvoříme placičky a zabalíme do nich kuličky z tvarohu. Vdoleček necháme vysoký. Malíčkem uděláme navrch důlek a dáme do něj kousek povidel. Posypeme trochou posýpátka, které vytvoříme promačkáním všech surovin. Pečeme v rozpálené troubě na 180 stupňů do růžova.

Další recepty Celý díl