Fazolové stew s trhaným kuřecím a lilkem
„Lilek je zelenina, která rozděluje lidi na dva tábory – buď ho milují, nebo ho nemůžou ani cítit. Jestli patříte do druhé skupiny, dejte mu ještě šanci s tímhle bohatým a voňavým stew. A pokud ani pak nezměníte názor? No, aspoň zbude víc pro vás! Podzim přímo vybízí k zahřívacím pokrmům plných energie a luštěnin není nikdy dost. Aby byly fazole lépe stravitelné, namočte je přes noc do vody a před vařením vodu slijte. Zbavíte se tak oligosacharidů, které způsobují nadýmání.“
Suroviny:
2 menší lilky
½ kuřete
100 g sušených fazolí adzuki
1 velká cibule
2 stroužky česneku
40 g sušených hrušek
500 ml zeleninového vývaru
1 plechovka rajčat
1 celá skořice
1 bobkový list
2 lžičky drceného římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kurkumy
3 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce třtinového cukru
50 g zakysané smetany
Hrst pažitky
Kuře naporcujte na menší kusy (stehno, křídlo, půlka hřbetu) a osolte. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte kuře kůží dolů asi 5 minut, dokud se krásně nezatáhne. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
Pak vmíchejte drcený kmín, nasekaný česnek a krátce opečte. Přidejte kurkumu, koriandr, nakrájený lilek a trochu soli. Restujte dalších 6 minut. Do hrnce vsypte fazole, sušené hrušky, sójovou omáčku, cukr a lžičku soli. Restujte ještě 4 minuty, pak přidejte rajčata a zalijte zeleninovým vývarem. Vhoďte bobkový list a skořici. Vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud nebudou fazole i maso měkké.
Vyjměte kuřecí kousky a pomocí vidličky nebo rukou maso natrhejte na vlákna. Buď ho vraťte do stew, nebo ho podávejte zvlášť.
Do misky dejte porci stew, přidejte lžíci zakysané smetany a posypte nasekanou pažitkou.