Svatomartinská hostina

Husa pečená s kdoulemi
1 husa (o váze zhruba 3 kg)
2 lžíce soli
4 kdoule
2 lžíce kmínu
2 jablka
snítky roznarýnu na ozdobu
Troubu předehřejte na 220 °C. Husu očistěte, vyjměte vnitřnosti, odřízněte krk a konce křídel. Osolte ji zevnitř, propíchněte vidličkou kůži na prsíčkách, zádech a stehýnkách.
Husu položte prsíčky nahoru do pekáče. Dovnitř husy dejte jednu oloupanou kdouli. Posypte kmínem a solí.
Husu pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až začne zlátnout. Ztlumte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova a doměkka. Každých 15–20 minut ji podlévejte 2 lžícemi vroucí vody, aby se snáze rozpustil podkožní tuk. Vypečený tuk průběžně odebírejte, ať se husa peče, neměla by se konfitovat ve vlastním sádle. Pokud se připaluje, zakryjte ji pekáčem nebo alobalem.
Zbylé kdoule a jablka zbavte jádřince, nakrájejte na čtvrtky a přidejte je přibližně po 1½ hodině pečení do pekáče. Pečte ještě zhruba 1 hodinu, až bude husa měkká, stehýnka se volně protočí v kloubu a z prsíček bude vytékat světle žlutá šťáva.
Upečenou husu vyjměte na servírovací mísu, obložte ji pečenými kdoulemi a jablky. Z pekáče opatrně slijte vypečený tuk do rendlíku. Zbylou šťávou (z pekáče) přelijte husu, ozdobte rozmarýnem a ihned podávejte.
Perníkové červené zelí
1 lžíce cukru
1 špetka pepře
1 lžička soli
150 ml červeného vína
1 lžička perníkového koření
1/2 hlávky červeného zelí
1 ks červené cibule
2 lžíce sádla
Zelí rozčtvrťte, seřízněte košťály a napříč listy nakrouhejte na nudličky. Následně ho promíchejte s čajovou lžičkou soli, pořádně promačkejte a nechte chvíli odstát – krásně zkřehne a pustí šťávu.
V kastrolu nechte na rozpáleném sádle změknout najemno nakrájenou cibuli, přidejte zelí, smíchejte s perníkovým kořením a vínem a nechte pod pokličkou dusit do změknutí. Červené zelí ještě dochuťte trochou cukru, soli a pepřem.
Lokše
Uvařené brambory 800 g
hladká mouka 250 g
sádlo
sůl
Brambory uvařte ve slupce a vychladlé nastrouhejte najemno.
K bramborám přidejte čajovou lžičku soli a hladkou mouku a ručně zpracujte těsto.
Pokud by se vám těsto po zpracování lepilo, přidejte trošku hladké mouky. Těsto si rozdělte rovnoměrně na 12 dílů a z každého vyválejte placku tvarem podobnou palačince. Opékejte na rozpálené suché pánvi dozlatova.
Ještě za tepla placky potírejte rozpuštěným sádlem.