Kořeněná jáhlová kaše s pošírovanou hruškou

Kaše
100 g jáhel
300 ml vody
100 ml kokosového mléka
1/2 lžičky mletého kardamomu
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
hrst dýňových semínek
2 lžíce třtinového cukru
Pošírované hrušky
3 hrušky
500 ml červeného vína (ideálně ovocnější, například
Merlot)
1 tyčinka skořice
4 hřebíčky
1 badyán
2 lžíce cukru krystal
2 bobkové listy
Jáhly nejdříve spařte horkou vodou, odstraníte tím nahořklou chuť. Pak je sceďte, zalijte 300 ml vody a vařte v rendlíku cca 15 minut, dokud nebudou úplně měkké.
Přidejte cukr, mletý kardamom, skořici a muškátový oříšek.
Zjemněte kokosovým mlékem a povařte ještě 6 minut.
Dýňová semínka si opražte nasucho na pánvi (cca 3 minuty). Hrušky oloupejte, překrojte napůl a zbavte jádřinců. Dejte do rendlíku a zalijte vínem tak, aby byly ponořené. Přidejte cukr, bobkový list, skořici, hřebíček a badyán.
Vařte přikryté 20 minut na mírném ohni. Hrušky by měly být tak měkké, že je vidličkou snadno propíchnete.
Kaši servírujte ještě teplou. Dejte ji do misky, položte na ni plátky hrušky a posypte opraženými dýňovými semínky.