Různé

Maqluba

„Maqluba je tradiční arabské jídlo, varianta pilafu, kde se maso, rýže a smažená zelenina (nejčastěji baklažán, brambory, květák) uspořádá do hrnce a po uvaření se hrnec obrátí na talíř, aby se rýže s ostatními ingrediencemi vysypala. Tak praví internet.

Je to tradiční jídlo levantské kuchyně a tu, jak už dobře víme, ovládá můj nejoblíbenější kuchař Hugo Hromas. Vím, že tohle jídlo vaří Hugo moc rád a chtěla jsem ho samozřejmě ochutnat. Pozvala jsem ho na statek a vaření na ohni mohlo začít.“

Suroviny:

jehněčí plec a žebra
3 bílé papriky
2 rajčata
2 červené cibule
2 stroužky česneku
2 větší brambory
2-3 větší lilky
(zelenina z Biofarmy Vymětalových v Břestu)
miska rýže Basmati, namočená dvě hodiny předem
lžíce Baharat (Sedm druhů koření)
sáček šafránu
lžčka uzené papriky
sůl
olivový olej

Na dřevěném uhlí hezky zprudka opeču osolenou jehněčí plec a žebra. Vložím do afghánského tlakového hrnce a přidám nakrájenou cibuli, papriku, česnek a rajčata a všechno koření. Povařím pod tlakem necelou hodinu.

Mezitím opeču na olivovém oleji na silnější plátky nakrájené brambory a na plátky nakrájený lilek hezky dozlatova.

Dno širšího kastrolu vyložím pečícím papírem a na dno poskládám opečené plátky brambor. Po obvodu dna potom upravím opečené plátky lilku. Do vzniklé “mísy” poskládám dušené jehněčí, šťávu z masa smíchám s rýží a zasypu dušené maso.

Obsah kastrolu potom dusím, dokud rýže nevstřebá všechnu šťávu a nezměkne. Nechám maqlubu chvíli odpočinout a potom hrnec zprudka obrátím na připravený tác.

Další recepty Celý díl