Zeleninová jídla

Zapečená polenta se sýrem a zeleninou

Suroviny:

2 hrnky polenty nebo kukuřičné mouky
4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
4 hrnky mléka
1 hrnek parmazánu
1/2 hrnku čerstvé, nasekané bazalky
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 žlutá cibule, nakrájená na tenké plátky
3 mrkve, nakrájené na tenké plátky
6 stroužků česneku, nakrájených
1 sladká paprika, nakrájená na proužky
1 svazek mangoldu, bez stonků, omytý, scezený a nakrájený
1/4 lžičky soli
2 lžičky italského koření
1 velká konzerva nakrájených rajčat ochucených oreganem a bazalkou nebo domácí sugo
1-2 čerstvé mozzarelly, nakrájené na tenká kolečka

Předehřejte troubu na 230 °C.

Vývar a mléko přiveďte k varu. Pomalu vmíchejte polentu se špetkou soli. Přiveďte k varu a poté za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud polenta nezačne houstnout.

Přidejte parmazán a bazalku. Osolte a opepřete dle chuti.

Jakmile polenta zhoustne, odstavte ji z plotny.

Ve velké pánvi orestujte na olivovém oleji 1 minutu cibuli, mrkev a česnek. Přidejte červenou papriku a restujte 2 minuty. Přidejte mangold, sušené bylinky a nakrájená rajčata. Pokračujte v dušení, dokud zelenina nezměkne. Sceďte zeleninovou směs v cedníku.

Dno zapékací misky velikosti lasagní vyložte rajčatovou omáčkou. Scezenou zeleninu rovnoměrně rozložte na dno zapékací misky. Na zeleninu rozetřete polentu. Navrch dejte plátky mozzarelly.

Volně přikryjte alobalem. Pečte 30 minut. Sejměte alobal a pečte, dokud mozzarella nezačne hnědnout, asi 15–20 minut. Nechte 5 minut odpočinout, nakrájejte na čtvercové porce a podávejte.

Další recepty Celý díl