Šípkový dort
Je to spíš dortík. Recept pochází z poválečných časopisů z roku 1948 Co vařit, kdy byla trochu nouze o suroviny, ale přesto se podle nich dalo hezky připravovat různá jídla. Toto je podzimní recept ze zahrady přímo na talíř. Lískové oříšky ze sadu a šípky od plotu zahrady nebo z procházek krajinou. Kateřina bude loupat oříšky a vykrajovat šípky na zavařeninku.
Šípková zavařenina
2 kg šípků
1 l vody
500 g cukru
Citronová šťáva
Šípky omyjeme, zbavíme bubáka a semínek a povaříme doměkka. Prolisujeme přes cedník. Vsypeme cukr, necháme rozpustit pak přidáme citronovou šťávu. Můžeme dochutit hřebíčkem a vanilkou. Dosladit medem (to ale pak nezavařovat) a také použít půl na půl voda s jablečným moštem.
Dort
200 g ořechů nebo oříšků
100 g cukru
Lžička citronové šťávy
1-2 bílky
Šípková zavařenina
Rumová poleva:
100 g cukru
1 pl horkého mléka
1 čl rumu
Ořechy jemně umelte a opražte opatrně na pánvi nebo usušte trochu v troubě. Pak je třeba ještě roztlučete v hmoždíři. Přidáte cukr,citronovou šťávu a bílek. Hmotu zpracujete na vále, má být tuhá, aby se dala válet. Rozdělíte na 3 díly a vyválíte 3 stejná kola, která necháte ve vlažné troubě pouze usušit.
Po vychladnutí spojíte šípkovou zavařeninkou a vrchní placku potřete polevou z cukru mléka a rumu.