BBQ Hlívový steak s hráškovo-mátovou kaší
Chili Ta přinese do Herbáře už potřetí zajímavé recepty, které vycházejí z její vášně pro jídlo, na které se stoprocentně shodneme. Její recepty jsou originální a vyznávají hodnoty udržitelnosti a lokálních surovin, tak jak to máme v Herbáři rádi.
Mix kuchyní celého světa v krásných podzimních receptech si předvedeme i letos. Budou houby, maso i ovoce. Už se nemůžu dočkat až ochutnáme! „Nejsem velkým fanouškem toho, když se ve veganské kuchyni používají názvy tradičních masových pokrmů – třeba „vegan kachna“ nebo „vege svíčková“.
Podle mě to nastavuje očekávání, že jídlo bude chutnat jako maso, a pak člověk řeší, jestli to odpovídá, místo aby si prostě užil dobré jídlo. Ale někdy „masový“ název pomůže pochopit, jak se surovinou zacházet. Třeba hlívové nebo květákové steaky – velký, šťavnatý kus něčeho, co se jí s omáčkou a přílohou.
Až si tyhle hlívové steaky uděláte, pochopíte.“ Dodává Chili.
Hlíva:
2 velké trsy hlívy ústřičné vcelku
BBQ omáčka:
150 ml rajčatového pyré
2 lžíce kečupu
2 lžičky třtinového cukru
1 lžíce jablečného octa
2 lžičky kremžské hořčice
2 lžíce sójové omáčky (ideálně tmavé)
1 lžíce worcestrové omáčky
Sůl a pepř
Hráškovo-mátová kaše:
100 g zeleného hrášku
Hrst čerstvé máty
Hrstka arašídů
Šťáva z ½ citronu
Kůra z ½ citronu
Olivový olej
Sůl a pepř
Pažitka na dozdobení
Trsy hlívy přitlačte pánví nebo talířem, aby byly co nejplošší. Na rozpálenou pánev dejte olej, vložte do ní hlívu a zatižte ji další pánví. Opékejte dozlatova z obou stran. Mezitím si v misce smíchejte všechny ingredience na BBQ omáčku.
Když je hlíva opečená, přelijte ji omáčkou a ihned stáhněte z ohně. Omáčka by se měla krásně přichytit na steaky. Arašídy nasucho opražte na pánvi – neustále míchejte, aby se nespálily.
Hrášek povařte 1 minutu v osolené vroucí vodě, pak ho ihned přendejte do ledové vody, aby si zachoval barvu. Vložte hrášek i arašídy do mixéru, přidejte sůl, pepř, olivový olej, citronovou šťávu i kůru a lístky máty. Mixujte přerušovaně, aby kaše zůstala lehce hrubší. Hlívu podávejte vcelku nebo nakrájenou na plátky, přelitou zbylou BBQ omáčkou.
Z hráškové kaše vytvořte nočky a dozdobte pažitkou.