Zeleninová jídla
Jídla ze skanzenu - Vařený bramborový závin se zelím


400 g brambor včera v celku vařených
200 g hrubé mouky
1 čl soli
2 pl sádla
1 velká cibule
Cukr
Kysané zelí
Uzené maso nebo slanina
Sladká paprika
V době zelených paprik jednu pokrájenou přidat
Na sádle s cibulí pečte chvíli cukr, přidejte zelí a maso, přidejte papriku, osolte a dejte stranou. Na vále vypracujte ze strouhaných brambor, mouky a soli těsto, které rozválejte na 1 cm tloušťky do tvaru obdélníku, naplňte zelím, zaviňte jako závin.
Ten položte přes cíp mokrého, vyždímaného ubrousku nebo utěrky a zaviňte.
Konce zavažte provázkem a závin vložte do prudce vroucí vody v pekáči s pokličkou asi 45 min.
Krájejte nití nebo ostrým nožem na plátky. Jsou vynikající ihned podávané, ale i další dny opečené na pánvi.