Moučníky a cukroví
Koláč Lopaťák


250 g másla
70 g droždí
500 ml mléka
4 žloutky
170 g cukru
500 g hl. mouky
500 g polohr. mouky
Sůl
Tvarohová náplň
Drobenka
Na pomazání okrajů:
1 kelímek šlehačky
250 g rozpuštěného másla
Rum
Založíme klasický kvásek z droždí. Utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme rozbublaný kvásek, prosáté obě mouky, zbytek mléka a špetku soli. Vytvoříme středně tuhé těsto. Necháme kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí objem. Připravíme si nádivku a drobenku. Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300 g bochánky a necháme zase zkynout. Pak je rozválíme na peč. papíře, naplníme a ozdobíme a necháme dokynout. Než je dáme do pece propícháme vidličkou. Po upečení do červených okrajů, je potřeme šlehačkou a pak rozpuštěným máslem s rumem.