Různé

Tříkrálová brioška podle Maškrtnice

Na dva velké nebo 3 malé věnce

800 g hladké mouky (pokud máte rádi víc českou, hutnější bábovko-máslovou strukturu, můžete nahradit polohrubou)
350 g vlažného mléka
35 g droždí
100 g másla pokojové teploty
100 g sádla pokojové teploty (vegetariáni nahradí dalšími 120 g másla)
180 g cukru (půlku nahrazuji domácím vanilkovým)
3 velké žloutky
1 vejce (50 g)
3 g soli
Jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
a já si stejně neodpustím panák rumu, jakkoli to není autentické)
200 g pravého marcipánu (čím víc procent mandlí, tím líp) nebo frangipane
Mandle, fazole nebo penízek pro krále

Vzhledem k tomu, že je těsto těžší, doporučuji nejdřív zadělat drožďový kvásek, abyste kvasnice zaktivovali.

Odeberte 50 g mouky, 50 g mléka a smíchejte toto s rozdrobeným droždím vidličkou v misce. Ponechejte svému osudu asi 20 minut – těstíčko by mělo krásně bublat a zdvojnásobit se. Poté do mísy (robotu nebo vaší hnětací) nalijte a nasypejte zbylé suroviny (kvásek, vejce, žloutky, cukr), kromě másla a soli.

Hněťte asi 3 minuty na první rychlost, poté minutu na 2 a přidejte měkký tuk a sůl. Míchejte dalších 5 minut, přidejte marcipán nakrájený na kostičky, nechte ještě asi dvě minuty míchat, poté vypněte, přikryjte fólií a nechte hodinu a půl kynout, v půlce kynutí těsto natáhněte a přeložte. Těsto můžete nechat 24 hodin kynout i v lednici – bude chutnější. Poté stačí vyndat, vytvarovat a nechat dokynout, tedy skoro zdvojnásobit.

Rozdělte na požadovaný počet kusů, každý zarolujte jako roládu, vyválejte na delšího hada a spojte, aby utvořila kruh. Nechte opět asi hodinu a půl kynout v pokojové teplotě.

Pokud nemáte marcipán, ale vytvořili jste vlastní mandlovou pastu, naneste ji v podobě hada na začátek placky (nemusíte použít váleček, stačí těsta rozválet rukama) a zarolujte, nebo rozválejte, rozetřete a budete mít po nakrojení hezký šnekovitý vzor.

Před pečením můžete trochu briošky naříznout, aby se vám pak do vzniklých prasklin lépe zasazovalo ovoce, nezapomeňte někam zašoupnout penízek/mandli.

Troubu rozpalte na 220 stupňů, vložte plech s brioškami, zapařte a po 5-10 minutách snižte teplotu na 170. Malé (600 g-700 g) věnce budou hotové asi za 35 minut, po dosažení vnitřní teploty 87 °C.

Další recepty Celý díl