Ryby a mořské plody

Kapr Székely, halušky podle Huga Hromase

1 kapr šupináč
sůl
pepř
špetka cukru
bobkový list
lžíce uzené papriky
200 g zakysané smetany
sáček Křimického zelí

1 cibule
1 bílá paprika
1 stroužek česneku
1 rajče
100 g uzeného špeku

4 vejce
400 g hladké mouky
podle potřeby trochu studené vody
sůl

Na kaprovi podříznu šupiny a vykuchám ho. Oddělím filety a vnitřní stranu filetu osolím, přidám špetku cukru a bobkový list. Nechám několik hodin naložené.

Opláchnu nasolené filety a umístím je do mřížky a nechám zvolna udit v kouři za ohněm. Udím dozlatova.

Na pánvi rozpustím špek a připravím základ z cibule, česneku, bílé papriky a rajčete. Podusím a odložím stranou.

V kotlíku přivedu k varu osolenou vodu a zamíchám hustší těsto na halušky z mouky vajec a případně trochu vody. Do vroucí vody odsekávám nožem z prkénka halušky. Jakmile vyplavou, napočítám do deseti a cedníkem je vyjmu z vody a vhodím do základu v pánvi.

Na talíř nandám halušky se zeleninovým základem a kysaným zelím. Na halušky položím uzeného kapra, popráším paprikou a přidám lžíci zakysané smetany.

Další recepty Celý díl