Moučníky a cukroví

Makový jáhelník

150 g jáhel
600 ml mléka
1 špetka soli
100 g celého máku namlít
100 g rozinek
2 PL oleje
1 ČL mleté vanilky
1 špetka mletého hřebíčku
1 ČL skořice
Máslo na vymazání
Hrubá mouka na vysypání
5 PL medu
2 vejce žloutky a bílky zvlášť
150 g sušených švestek
1 hrst mandlí

Odvážené množství jáhel propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou deset až patnáct minut.

Do teplé jahelné kaše vmíchejte mletyĚ mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.

Mezitím si připravte formičky na jednu porci či větší formu na zapékání – vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte medem či sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevnyĚ sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Těsto rozdělte do formiček, švestky a celé oloupané mandle vtlačte ozdobně do těsta a dejte péct do trouby asi na 45 minut.

Další recepty Celý díl