Polévky

Kolumbijská polévka Ajiaco

Díky pozvání Národního divadla na obří divadelní festival The Ibero-American Theater Festival of Bogota do kolumbijského hlavního města Bogoty jsem ochutnala tuhle úžasnou polévku. Prodává se v každé místní kantýně, ale nám ji uvařila vážená paní domu šéfa celého festivalu. Pravá Colombian ajiaco je kolumbijská, a hlavně bogotská klasika, ve které nesmí chybět kuřecí prsa, klasy kukuřice, brambory různého varného typu a chuti, kterých najdete v Jižní Americe stovky druhů, a konečně bylina pěťour maloúborný. Pokud tento druh plevelu na zahradě najdete, neváhejte jím polévku ochutit. Konečně opravdový plevel, který lze zlikvidovat konzumací! Navíc má pozitivní účinky na zvýšení laktace, na čištění krve, na vysoký krevní tlak a kožní problémy. Můžete ho nahradit nebo k němu přidat čerstvé oregano a bobkový list. A co se týká brambor, varný typ C polévku přirozeně zahustí a varný typ A nebo B dodá brambůrky na skus. Jestli pěstujete exotické druhy brambor, do originální receptury patří solanum andigenum a jeho kultivary a solanum phureja.

2 větší kuřecí prsa nebo paličky (400 g)
2–3 klasy kukuřice
1 bílá cibule
4 stroužky česneku
4 brambory
2 kostky bio slepičího vývaru nebo vývar zeleninový
2 bobkové listy
1 svazek čerstvého koriandru a peťouru
3 l vody
3 snítky čerstvé dobromysli nebo 1 lžička sušené
1 avokádo
2 lžíce nakládaných kapar
150 g zakysané smetany
sůl a čerstvě mletý pepř

Omáčka aji:

1 chilli paprička amarillo (lze nahradit jakoukoliv pálivou paprikou podle chuti)
4 jarní cibulky
1 menší svazek čerstvého koriandru
1 rajče
½ lžičky soli
1 lžíce vinného octa
4 lžíce olivového oleje

Do hrnce vložte maso. Klasy kukuřice rozpulte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte vývar, bobkový list a byliny, zalijte vodou, osolte, opepřete a zahřívejte k varu. Vařte 30–40 minut, až maso změkne. Na omáčku aji rozmixujte chilli papričky, jarní cibulku, koriandr, rajče, sůl a vinný ocet na hrubou konzistenci. Rozmixujte s olejem. Maso vyjměte, bobkový list a koriandr odstraňte. Pokud se brambory ještě nerozvařily můžete je i rozšťouchat.

Maso natrhejte vidličkou na sousta a vraťte ho do polévky. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, oloupejte a dužinu nakrájejte na kousky.

Polévku rozlijte do talířů, přidejte kapary a kousky avokáda a podávejte s omáčkou aji a zakysanou smetanou.

Další recepty Celý díl