Živáňská pečeně

Živáňská pečeně je tradiční slovenský pokrm a když už jsme v dobách socialistického Československa, tak jídlo našich bratrů nesmí v Herbáři chybět. Dříve se podávalo v luxusnějších restauracích, dnes aby ho člověk na „meníčku“ pohledal a je to škoda! Tohle jídlo z jednoho hrnce je prostě chuťová bomba.
800 g brambor typu A
600 g krkovičky nebo kýty
150 g uzené slaniny
200 g pikantní klobásy
3 cibule
3 stroužky česneku
1 zelená paprika
Olej
2 lžíce plnotučné hořčice
Mletý pepř
Paprika červená mletá
Sůl
Mletý kmín
Maso nakrájejte na plátky (cca 2 cm), osolte a pepřete a vetřete dobře do masa. Olej smíchejte s hořčicí a prolisovaným česnekem, případně mletou paprikou, maso směsí dobře potřete a nechte přikryté odležet, nejlépe přes noc.
Brambory omyje, oloupejte a nakrájejte na plátky. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky. Papriky omyjte, odstraňte jádřinec a také ji nakrájejte na proužky.
Pekáček nebo hrnec vyložte vrstvou plátků slaniny, poklaďte plátky brambor, cibule, kolečky klobásy a papriky a prokládejte masem. Jednotlivé vrstvy vždy okořeňte.
Přiklopte víkem nebo alobalem a pečte na 220° C, asi hodinu. Pak ještě odkryté 15 minut na grilu. Jednotlivé porce můžete péct i v alobalu. Postupně navrstvěte suroviny, pečlivě zabalte a upečte v troubě cca 45 min.