Moučníky a cukroví

Legionářské řezy

Z knihy mé oblíbené autorky Anuše Kejřové Úsporná kuchařka, v předvečer výročí oslav vzniku naší drahé republiky, vybírám recept na dnes už klasické Legionářské řezy. Tento recept by si zasloužil stát se tradicí a každoročním slavnostním dezertem, jako třeba kapr na Vánoce nebo beránek na Velikonoce. I když pravdou je, že paradoxně tento moučník pečou dnešní hospodyně jako vánoční vykrajované cukroví. Pojďme si osladit historii!

Originální receptura: Na vál dáme 180 g mouky, 100 g másla nebo sádla, 40 g cukru, dobře vše rozdrolíme, přidáme rovnou 1 čl prášku do pečiva, trochu citronové kůry, 1 žloutek, 1 pl citronové šťávy, a vypracujeme tužší těsto, které vyválíme na prst tlusté a dáme na plech. Potřeme marmeládou a kakaovou hmotou. Ze čtyř bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme 100 g cukru, zamícháme 20 g kakaa a 5 gramů tlučených oříšků nebo mandlí nebo švestkových jadérek. Dáme kotlík s hmotou na plotnu a zahříváme, až se nám mezi prsty tvoří nit. Odstraníme z plotny, přidáme špetku skořice, řebíčku a trochu vychladlou hmotu nalijeme na těsto a necháme 1 h stát. pak pečeme asi 25 min v dobře prohřáté troubě. Neboří-li se nám prst, jest dosti. Nakrájíme na úzké řezy.

Další recepty Celý díl