Luštěniny a obiloviny

Černý kuba z pohanky

Černý kuba je tradičním adventním pokrmem našich končin. Některé prameny uvádějí, že snad byl už součástí pohanských slavností zimního slunovratu. Uctívání lesa, a hlavně jeho darů, naštěstí křesťanství úplně nevymítilo a tak si tohle houbové jídlo dáme i dnes.

A proč je kuba černý a tak dobrý? Díky houbě zvané stroček trubkovitý.

50 g sušeného stročku trubkovitého
300 g pohanky
700 ml vody
150 g špeku
3 červené cibule
Pár stroužků česneku
Sůl, pepř
Kmín
Majoránka

Sušené houby namočíme nejlépe přes noc do studené vody. Pohanku promyjte a namočte na pár hodin nebo přes noc do vody. Tu z pohanky neslívejte, jen seberte pěnu a povařte jí tak 10 min. Pak nechte 20 min dojít pod pokličkou. Můžete jí strčit i do peřin. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule a na jemno i pár stroužků česneku. Vše orestujeme na špeku v hluboké pánvi nebo hrnci. Více tuku restování cibule jen prospěje. Vmícháme houby a podusíme je doměkka.

Přidáme pohankové kroupy. Promícháme a dochutíme solí a kořením podle chuti. Můžeme přidat i prolisovaný čerstvý česnek. Nakonec pokrm v pánvi ještě podlijeme vodou z hub a necháme za stálého míchání odpařit. Pohanka se tak ještě více zaromatizuje. To můžeme opakovat vícekrát.

Černého kubu při 180 °C zapékáme v troubě asi 30 minut. Můžeme před pečení poklást plátky másla.

Další recepty Celý díl