Moučníky a cukroví

Biskupský chlebíček podle Anuše Kejřové

Tento sladký dezert pochází z Německa, kde se se jako Bischofsbrot pekl v klášterech během různých svátků. Tradice se ustálila na den svatého Mikuláše, který byl mimo jiné biskupem. Hutný chlebíček je trvanlivější verzí jiných sladkých moučníků a jeho přípravou naši předci upotřebili suroviny ze spíže.

Suroviny:

4 vejce
Kůra z citronu strouhaná
150 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
1 čl kypřícího prášku
80 g mandlí
50 g vlašáků
50 g rozinek
50 g loupaných pistácií
50 g kandované kůry z citrusů
Máslo na vymazání formy
Mouka na vysypání formy
Rum
Cukr na posypání

Rozinky namočíme do rumu. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme sníh. Z cukru a žloutků vyšleháme pěnu. Do mísy ke sladké žloutkové pěny přidáme strouhanou citronovou kůru, zapracujeme mouku a kypřící prášek a zlehka sníh z bílků. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Formu vymažeme a vysypeme. Ořechy nasekáme na hrubo a spolu s dalšími ingrediencemi vmícháme do těsta. Vlijeme do formy a pečeme cca 30 minut. Zdobíme moučkovým cukrem.

Další recepty Celý díl