Dětská jídlaRůzné

Páni neboli Pajtáši

Obřadní pečivo, které se tradičně dávalo dětem jako nadílka k Mikulášskému svátku.

15 - 20 minut

Suroviny:

500 g mouky hladké
15-20 g droždí
35 g sádla
35 g másla
220 ml mléka
60 g cukru
špetka citronové nebo pomerančové kůry
špetka mletého hřebíčku
6 g soli
1 vejce
1 vejce na potření a mák, sezam a koření (pepř, jalovec) k dozdobení

Těsto uhněťte do krásně nelepivé koule, podle potřeby přidejte trochu mléka – ne mnoho, těsta na rohlíky a loupáky potřebují být tužší, aby se nerozplizla. Nechte vykynout přes noc v lednici nebo klasicky v teple do zdvojnásobení. Poté vytvarujte do postaviček. Nechte znovu kynout pomašlované. Poté znovu pomašlujte, posypejte mákem, sezamem, kořením a upečte na 170 stupňů, do začátku s párou, potrvá to kolem 15-20 minut.

Další recepty Celý díl