Maso

Námořnický řízek

Ústecký průmyslník Johann Schicht vyráběl ve své továrně různé pokrmové tuky. Jako reklamní nebo propagační materiál využil podobu kuchařských sešitů, které měly veliký úspěch. Už před první světovou válkou byl jeho podnik největším výrobcem tuků v Evropě, proto i jeho reklamní kuchařky vznikaly v různých jazycích a naštěstí i v češtině. Jsou to skvěle vyvedené sešity na tu dobu plné fotek a malovaných obrázků jídel. Zábavné čtení! Zaujal mně námořnický řízek, což je taková vtipná verze klasického masového řízku, jak vykouzlit levné chutné jídlo, dokonce s elegantní ingrediencí.

Suroviny:

Starší toustový nebo jiný bílý chléb
Máslo
Parmezán
Sardele (filety, ne očka)

Tenké krajíčky chleba zakápneme rozehřátým máslem. První krajíc posypeme strouhaným parmazánem a dáme na něj sardelku, přikryjeme druhým krajíčkem, položíme na něj zase sardelku, přikryjeme třetím krajícem, zakápneme máslem a posypeme parmazánem. Dáme poskládané „řízky“ do pekáčku a dáme rychle zapéct. Tyto řízky jsou výbornou přílohou k mrkvi, brukvi a špenátu.

Další recepty Celý díl