Moučníky a cukroví

Závin z odpalovaného těsta s mákem a švestkami

Záviny jsou klasikou tradiční české a moravské kuchyně a mák a švestky patří k naší lidové kuchyni jako pepř a sůl. Tahle kombinace je sice prostá, ale ve své jednoduchosti chutí prostě famózní… Takže, kde mám takhle na podzim švestky? No přece v kredenci!

Těsto:

250 ml vody
špetka soli
120 g másla
200 g hladké špaldové mouky
3 vejce
hladká mouka na pomoučení
moučkový cukr na poprášení

Náplň:

100 g mletého máku
50 g krupicového cukru
300 g švestek kompotovaných

Vodu v hrnci zlehka osolte, přidejte máslo a zahřívejte, až se máslo rozpustí. Do teplé tekutiny vsypte za stálého míchání mouku. Míchejte, až se přestane lepit na dno a stěny hrnce. Odstavte a míchejte do zchladnutí, buď vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Chladnutí trvá zhruba 45—60 minut. Pokud spěcháte, lze dát těsto i do lednice.

Mezitím promíchejte mák s cukrem. Švestky nechte odkapat, případně je vypeckujte a pokrájejte na poloviny nebo menší kousky. Do zchladlého těsta vmíchejte postupně vejce a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny. Plech vyložte pečicím papírem a

troubu předehřejte na 220 °C.

Těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát zhruba 20 × 25 cm, posypte ho čtvrtinou máku, 2 cm od okraje nechte volné. Poklaďte polovinou švestek, posypte čtvrtinou máku a zabalte od delší strany. Závin položte na připravený plech a zopakujte stejný postup s druhou polovinou těsta.

Pečte v předehřáté troubě 5 minut, pak ztlumte teplotu na 165 °C a dopečte dozlatova, zhruba 15—20 minut.

Upečené záviny nechte zchladnout a pocukrujte je.

Další recepty Celý díl