Zeleninová jídla

Rozkvetlé sušenky

Suroviny

100 g moučkového cukru
200 g změklého másla
300 g hladké mouky
0.5 g soli (větší špetka)
Špetka badyánu
Pokud máte rádi kypřejší sušenky, pak i ¼ lžičky prášku do pečiva
Bílek na potření

Utřete máslo s cukrem do krému, robotem nebo ručně. Následně přidejte mouku důkladně promíchanou se solí – nejdřív vznikne drobenka, postupem času těsto. Pokud se nechce spojit, přidejte 1-2 lžíce studené vody. Dejte vychladit do lednice. Poté těsto rozválejte, vykrájejte kolečka a potřete vykrojené tvary na plechu bílkem. Následně na každý kousek rozložte jednotlivé květy, okvětní plátky či větvičky. Pokud použijete violky či macešky, zbavte je co nejvíce „zeleně“, nechte jen tolik, aby držela pohromadě. Obvykle stačí jen přitlačit okvětní lístky k bílku a dál už se nemusíte starat. Nechte chvilku zaschnout a upečte. Vykrájené sušenky můžete postupně na plechu chladit v lednici a upéct najednou, na 165 °C (plechy je ale potřeba někdy prostřídat). V okamžiku, kdy zlátnou okraje, mátehotovo – v závislosti na tloušťce to trvá 10-15 minut, hlídejte je pečlivě! Těsto vydrží v lednici 1-2 dny.

Další recepty Celý díl