Plněná štika
30 minut + 45 minut pečení
4 - 6
½ kapra
100 g sušených lesních hub
2 housky
4 lžíce olivového oleje
nať z 2 jarních cibulek nebo zelená část z 1 pórku
100 g parmazánu
1 štika
800 g drobných brambor
sůl a mletý pepř podle chuti
Kapra očistíme, vykucháme, zbavíme kostí a maso uvaříme v páře doměkka, mělo by stačit 20–25 minut.
Houby propláchneme, zalijeme čistou vodou a uvaříme doměkka, zhruba 20 minut.
Housku nakrájíme nadrobno a opečeme na olivovém oleji dozlatova.
Nať z jarní cibulky nebo pórku dobře opereme a nakrájíme nadrobno. Přidáme k opečené housce.
Uvařené kapří maso rozmačkáme vidličkou a přidáme k housce. Přidáme i pokrájené houby a strouhaný parmazán. Osolíme, opepříme a promícháme.
Zalijeme trochu vývarem z hub, aby nádivka zvláčněla, ale stále zůstala kompaktní. Promícháme.
Štiku očistěte, zbavte šupin, rozkrojte opatrně na břiše, vyjměte vnitřnosti a naplňte nádivkou. Zašijte a položte do pekáče.
Rybu obložte drobnými omytými brambůrkami, osolte, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 185 °C zhruba 45 minut doměkka.
Upečenou rybu posypte nasekanou zelenou petrželkou a červeným pepřem a podávejte.