Pohanka s brynzou a kontrabáš


Kontrabáš
200 g pohanky
750 g brambor
3 lžíce sádla
100 g slaniny
2–3 cibule
6–8 stroužků česneku
2 lžičky majoránky
1 menší lžíce soli
pepř dle chuti
sádlo na vymazání pekáče
Pohanku promyjte a namočte do 500 ml vody na několik hodin, klidně přes noc do vody.
Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zchladnout. Pak je oloupejte a studené nakrájejte na drobné kostičky, rozšťouchejte nebo promačkejte strunovým kráječem jako do salátu.
Pohanku přiveďte k varu ve stejné vodě, ve které byla namočená. Seberte pěnu, zlehka osolte a vařte 10 minut. Pak ji nechte 10–20 minut dojít pod pokličkou do změknutí.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte sádlo, osmažte cibuli dosklovita, přidejte česnek a slaninu a restujte na středním stupni dokřupava.
Pekáč vymažte sádlem. Troubu předehřejte na 180 °C.
Uvařenou pohanku slijte a přidejte do pánve spolu s bramborami. Promíchejte, dochuťte majoránkou, osolte a opepřete a přesuňte do pekáče. Pečte v předehřáté troubě 20 minut dozlatova.
Pohanka
500 g pohanky
1 lžička soli
3–4 stroužky česneku
200–250 g brynzy
Celer
1 celer (250–300 g)
1–2 cibule
2–3 lžíce sádla nebo ghí
1 lžička soli
pórek, jarní cibulka nebo petrželová nať
Pohanku několikrát propláchněte a zalijte 1¼ l vody. Nechte ji namočenou přes noc.
Druhý den uvařte pohanku ve stejné vodě doměkka – bez míchání na mírném stupni se špetkou soli zhruba 10–15 minut, pak ji nechte pod pokličkou dojít dalších 10 minut.
Mezitím oloupejte cibuli a celer a nakrájejte je na kostičky. Slaninu nakrájejte také na kostičky.
V pánvi wok rozehřejte sádlo nebo ghí a na mírném stupni v něm restujte cibuli a celer, zlehka je osolte. Trvá to 15–20 minut. Jakmile cibule začne lehce zlátnout, vsypte slaninu a ještě opékejte 5 minut, až se vypeče dokřupava.
Do horké (případně slité) pohanky vmíchejte polovinu brynzy a část opečené cibule s celerem a slaninou. Dochuťte prolisovaným česnekem a solí.
Kaši rozdělte na talíře, ozdobte zbylým smaženým celerem, posypte zbylou brynzou a nadrobno nasekanou natí pórku, jarní cibulky či petrželky.