Mrkvový chléb
1 hodina (kynutí 12 hodin)
2 chleby
Rozkvas
15 g kvásku
120 g hladké mouky
80 ml vody
Pyré
130 g fialové mrkve
180 ml vody
Těsto
250 g špaldové chlebové nebo hladké pšeničné mouky (T640)
300 g čerstvě mleté celozrnné špaldy
300 g manitoby
500–550 g vody
230 g mrkvového pyré (viz výše)
20 g soli
Dokončení
Olivový olej na vytření mísy
Hladká mouka na pomoučení
Dvanáct hodin předem rozdělejte rozkvas – kvásek promíchejte s moukou a vodou a nechte zrát při pokojové teplotě.
Mrkev nakrájejte na kostičky a rozvařte ve vodě doměkka. Rozmixujte a nechte zchladnout.
Druhý den promíchejte všechny mouky s vodou a kvasem a nechte 30–60 minut odpočívat.
Přidejte pyré a sůl a prohněťte – buď vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Těsto vložte do mísy vymazané olejem, zakryjte ji a nechte 2 hodiny zrát. Po 40 minutách těsto přeložte a zopakujte ještě dvakrát.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé uválejte na pomoučené ploše bochník a nechte ho kynout v ošatce zakryté utěrkou v lednici přes noc, nebo zhruba 9 hodin.
Do spodní části a do střední části trouby vložte plech, rozehřejte ji na 250 °C. Na plech uprostřed přesuňte vykynuté chleby, do spodního plechu vlijte 150 ml vody, zavřete a pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 220 °C a dopékejte chléb dalších 20–30 minut, až bude znít na poklep dutě. Vytáhněte a nechte zchladnout na mřížce.