Ryby a mořské plody

Ryba zabalená v mangoldu

2 chemicky neošetřené citrony
150 g vypeckovaných oliv
4 lžíce olivového oleje
4 hrsti listů koriandru
1 chilli paprička nebo
1 lžička chilli vloček
4 stroužky česneku
5 listů mangoldu
600 g filetu z bělomasé ryby (např. treska, halibut)
1 malá cibule
2 lžíce hladké mouky
350 ml kuřecího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř

brambory
hrubozrnná sůl

Citrony omyjte, osušte, ostrouhejte z nich kůru a vymačkejte z nich šťávu. Olivy nakrájejte nahrubo a promíchejte je s 1 lžící strouhané kůry, 1 lžící oleje, 2 lžícemi nadrobno nasekaných lístků koriandru a nadrobno nasekanou chilli papričkou nebo chilli vločkami. Česnek oloupejte, jeden stroužek prolisujte k olivám a promíchejte.

V rendlíku zahřejte vodu. Z mangoldu vykrojte tuhý řapík, z každého listu tak vzniknou dva menší. Vložte do vroucí vody a 10 vteřin spařte. Vyjměte (pomocí kuchařské pinzety), vložte do cedníku, zlehka vymačkejte a přesuňte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečnou vodu. Mezitím nasekejte řapíky nahrubo. Rybu nakrájejte na osm stejně velkých kousků. Osolte ji, opepřete a zlehka potřete olivovou směsí. Každý kousek zabalte do listu mangoldu, podle potřeby použijte více listů.

Další recepty Celý díl