Rady a tipy

Chemická jablka

Jablka jsou na celém světě jednou z potravin nejvíce zasažených chemií. Odborná zemědělská literatura doporučuje 8–12 zásahů proti strupovitosti, 3–5 zásahů proti živočišným škůdcům a 2 zásahy proti plevelům v sadech. Přitom to jde bez chemie, tak jak to třeba dělali naši předkové.

Kvůli chemickému ošetřování tak nejsou běžně prodávaná jablka, zejména ta ze zahraniční produkce, žádným hitem.

  • v EU se ošetřují až 14×
  • v ČR obvykle o polovinu méně
  • nejvíce kontaminovaná je slupka

Pokud máte tu možnost a nevadí vám nějaké ty estetické nedostatky, dejte přednost jablkům ze zahrádky či od pěstitelů, kteří chemické postřiky nepoužívají. Pak teprve může platit rčení: Jedno jablko denně a nemusíte k doktorovi…

Přejít na obsah dílu