Rady a tipy
Chemická jablka

Jablka jsou na celém světě jednou z potravin nejvíce zasažených chemií. Odborná zemědělská literatura doporučuje 8–12 zásahů proti strupovitosti, 3–5 zásahů proti živočišným škůdcům a 2 zásahy proti plevelům v sadech. Přitom to jde bez chemie, tak jak to třeba dělali naši předkové.
Kvůli chemickému ošetřování tak nejsou běžně prodávaná jablka, zejména ta ze zahraniční produkce, žádným hitem.
- v EU se ošetřují až 14×
- v ČR obvykle o polovinu méně
- nejvíce kontaminovaná je slupka
Pokud máte tu možnost a nevadí vám nějaké ty estetické nedostatky, dejte přednost jablkům ze zahrádky či od pěstitelů, kteří chemické postřiky nepoužívají. Pak teprve může platit rčení: Jedno jablko denně a nemusíte k doktorovi…