Jablečný koláč s vanilkovým krémem - 1 porce
doba přípravy: asi 30 minut

Krém
200 ml mléka
3 žloutky
40 g cukru krupice
20 g pudinkového prášku
špetka soli
semínka z jednoho vanilkového lusku

Mléko, sůl a semínka dejte do hrnce a přiveďte k varu. Mezitím si v míse smíchejte žloutky a cukr. Jakmile nasypete cukr k žloutkům je potřeba směs ihned promíchat, neboť by došlo k nežádoucí chemické reakci. Poté přimíchejte pudinkový prášek. Do mísy nalijte menší množství vařícího mléka a metlou promíchejte. Poté přimíchejte zbývající mléko. Vráťte na plamen a vařte do zhoustnutí.
Těstem vyložte koláčovou formu. Dno koláče potřete připraveným krémem.

Jablka
350 g jablek
šťáva z 1/2 citronu
75 g krupicového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku

Jablka a ostatní suroviny dejte do hrnce a asi 20 minut povařte nebo do úplného změknutí.
Uvařená jablka dejte do formy.

Zdobení
3 jablka
krupicový cukr
meruňková marmeláda

Plátky jablek rozložte do kruhu po celém obvodu koláče. Zasypte krupicovým cukrem. Vložte do trouby a pečte do zlatova. Marmeládu rozpusťte s trochou vody a koláč po vytažení z trouby potřete.

všechny recepty