Telecí na paprice s majoránko-máslovými noky - 4 porce

Omáčka
1 kg telecí kýty nebo plece
2 dcl smetany
2 cibule
3 lžíce ml. sladké papriky
5 dcl vývaru
bobkový list
nové koření
200 g másla
5 lžic hladké mouky
sůl
pepř

Na oleji orestuji dozlatova cibuli nakrájenou najemno. Přidáme na kostky krájené ochucené maso solí a pepřem, opečeme. Přidáme mletou papriku, koření, zalijeme vývarem, dusíme do měkka. Maso vyjmeme a šťávu zahustíme. Povaříme, dochutíme a zjemníme smetanou.

Noky
0,6 l mléka
200 g krupice
3 g čerstvé majoránky
2 vejce
sůl
muškátový květ

Mléko ochutíme muškátem, solí a máslem. Uvedeme do varu a pomalu přisypáváme krupici. Mícháme a odpalujeme těsto (těsto se nesmí lepit!). Těsto necháme zchladnout. Poté přidáme vejce a majoránku. Promícháme a pomocí lžíce a tvarujeme noky, které vložíme do vařící osolené vody. Vaříme 3–5 minut.

Servírujeme

Kousky masa vložíme doprostřed talíře, přelijeme omáčkou. Na maso pokládáme noky.

všechny recepty