Ghí a bylinkové máslo

2 kostky másla
bylinky (řeřicha, tymián, bazalka)
sůl (himalájská nebo bylinková)

Vezměte kostku másla a vložte ji do hrnce, pokud možno se silným dnem. Na mírném ohni nechte máslo úplně rozpustit – potrvá to asi 15-20 minut. Žár plotýnky uzpůsobte tak, aby máslo lehce probublávalo, ale nepálilo se. Jakmile se mléčná bílkovina vysráží do bílé vrstvy na povrchu, můžete vzít kousek jemného plátna (nebo netkanou textilii Perlan), vyložit jím sítko a rozpuštěný tuk slít. Důležité je, aby se bílé usazeniny nedostaly do čistého tuku. Pokud nemáte k dispozici žádné plátýnko, můžete sesbírat bílou vrstvu lžící. Pěnu z mléčných bílkovin můžete použít třeba do pečení a čistý tuk nechat ztuhnout. Na přepuštěném másle pak restujte zeleninu, nebo můžete na něm i smažit.

Bylinkové máslo

Pokud chcete si udělat řeřichové máslo nebo máslo z čerstvých bylinek. Vypěstujte si je dopředu (řeřicha potřebujeme alespoň tři dny klíčit a růst) nebo si třeba bazalku či tymián kupte v obchodě. Kostku másla nechce změknout do pokojové teploty a připravte si sušené bylinky nebo na drobno nasekané čerstvé bylinky. Připravte si sůl a bylinky. Vše smíchejte dohromady, nejjednodušší je použít například tyčový mixér a dejte v misce do ledničce. Pokud budete chtít servírovat rozličné tvary, můžete použít vykrajovátka a v těch pak necháte máslo ztuhnout.

všechny recepty