Batátové nočky se šalvějovou omáčkou

2 velké batáty
1,5 hrnku hladké mouky
1 lžička soli
muškátový oříšek
2 lžíce másla
3 šalotky
3 stroužky česneku
šalvěj
100 ml bílého vína
4 lžíce smetany na vaření
bílý pepř
sůl
parmezán

Batáty oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Povařte v osolené vodě asi 10 minut do měkka, a když vychladnou, rozmixujte je se solí, špetkou muškátového oříšku a hrnkem mouky. Hněťte těsto rukama a přidávejte mouku, dokud nebude těsto sice měkké, ale nelepivé. Pak ho rozdělte na 4 části a na pomoučeném válu z nich vyválejte asi 2 cm tlusté válečky, které rozkrájejte na nočky. Ty vsypte do vroucí vody a od chvíle, kdy vyplavou, je vařte ješte 30 vteřin. Na másle si zpěňte šalotku, přidejte na drobno nasekaný česnek a šalvěj a chvíli opékejte. Podlijte vínem, nechte ho vyvařit a přidejte podle chuti sůl, pepř a smetanu. Touto omáčkou přelejte nočky a posypte je nastrouhaným parmezánem.

všechny recepty