Čokoládovo-ořechový nákyp

3 vejce
50 g cukru
50 g čokolády
50 g másla
50 g strouhaných ořechů
20 g strouhanky

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Na vodní lázeň rozpustíme nalámanou čokoládu. Druhou polovinu cukru vyšleháme s máslem do pěny a zašleháme žloutky a rozpuštěnou čokoládu. Na závěr zapracujeme vyšlehaný sníh spolu s ořechy a strouhankou. Těsto rozdělíme do vymazaných a vysypaných formiček. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a v hrnci vaříme 20 minut.
Hotový nákyp vyklopíme do hlubokého talíře, přelijeme vanilkovou omáčku a podáváme.

Vanilková omáčka
1/2 vanilkového lusku
125 ml smetany na šlehání
špetka kůry z pomeranče
15 g práškového cukru
1 žloutek

Smetanu dáme vařit na mírný oheň. Vanilku podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábeme obsah lusku. Lusk i jeho obsah přidáme k vařící se smetaně, za občasného míchání necháme cca 5 min vařit. Žloutky v míse jemně vyšleháme s cukrem. Za stálého míchání žloutků velmi pomalu přiléváme horkou smetanu. Směs žloutků a smetany scedíme. Směs vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání ohříváme těsně pod bod varu, do chvíle než omáčka zhoustne a okamžitě odstavíme.

všechny recepty