Vařený hovězí jazyk s rozinkovou omáčkou

1,5 kg hovězího jazyka
250 g kořenové zeleniny
80 g cibule
20 g soli
2 bobkové listy

Umytý hovězí jazyk vložíme do vařící vody, přidáme sůl a při mírném varu necháme dojít doměkka. Půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou zeleninu vcelku, cibuli a bobkový list. Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a pak z něj odstraníme kůži. Nakrájíme na plátky. Omyté rozinky nasypeme do 1 l vody a na mírném plameni necháme vylouhovat. Rozinky scedíme a necháme oschnout, výluh si ponecháme. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme na nudličky. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalejeme vývarem a výluhem z rozinek. Na středním ohni 25–30 minut zvolna vaříme. Nakonec (již bez vaření) dochutíme solí, citrónovou šťávou (octem) a cukrem. Rozinky a mandle přidáme do omáčky a necháme prohřát. Omáčka se podává k vařenému hovězímu masu, jazyku nebo k opečenému jelitu a bramborové kaši.

všechny recepty