Vařená hruška v bílém čaji s badyánem, skořicí a perníkovou sušenkou

6–8 krásných oblých hrušek
250 ml bílého čaje
50 g másla, pokrájeného na kousky
100 g třtinového cukru
2 svitky skořice, přepůlené
2 hvězdičky badyánu
200 g perník na strouhání

Troubu předehřejte na 200 °C. Hrušky mírně seřízněte v okolí bubáku, aby dobře seděly. Narovnejte je do hrnce (nejlépe těžkého litinového), zalijte vínem a poklaďte je kousky másla. Pak je posypte cukrem, přidejte skořici i badyán, přiklopte poklicí a pečte ve vyhřáté troubě 30 minut. Poté hrušky v hrnci vytáhněte z trouby, důkladně je přelijte vypečenou šťávou, vraťte do trouby a odklopené je pečte 40 minut. Pokud se tekutina rychle vypéká, podlévejte vodou. Perník nakrájíme na tenké plátky a v troubě usušíme při 120 st. 20 min.

všechny recepty