Pečená husí stehna s žemlovým knedlíkem a červeným zelím - 5 porcí 5 husích stehen Husí stehna opláchneme, nasolíme a necháme je odpočívat asi 6 hodin. Poté stehna opláchneme v mléku, abychom odstranili přebytečnou sůl, uvolníme kůži řezem u spodního hloubu a vložíme na plech. Posypeme kmínem a můžeme poprášit jemně hladkou moukou. Jablíčka nakrájíme na měsíčky a vložíme mezi stehna. Husa je sama o sobě mastná, pouští hodně tuku, ale necháme je na cca 40 minut péct, aby se zatáhla a nebyla vysušená. Poté stehna musíme propíchat na kůži, aby se uvolnil přebytečný tuk. Tuk pravidelně sbíráme do mističky, poslouží nám k potření přílohy. Dle potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem. Stehna můžeme potírat jednak šlehačkou (husa má pak chutnou křupavou kůžičku) nebo medem rozředěným s vodou 1:1. Zelí Na rozpálené sádlo v rendlíku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do zlata. Přidáme dvě lžíce krystalového cukru a uděláme karamel. Podlijeme vínem a vložíme červené zelí. Červené zelí může být hlávka, kterou nakrájíme na nudličky, zelí trošku opepříme, můžeme přidat bobkový list a kmín, a necháme chvíli dusit. Poté stačí jenom dochutit octem a solí. Knedlíky Žemle nakrájíme na kostičky a navlhčíme mlékem. Přilejeme těstíčko ze žloutků, zbytku mléka, soli, mouky, petrželové natě a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto si rozdělíme na dva díly. Každý díl dáme na pomaštěný alobal a vytvoříme váleček, který zabalíme a vaříme cca 20 minut. Krájíme na plátky. |