Celerový krém s marinovaným lososem, zakapaná celerovým pestem

řapíkatý celer
máslo
sůl
pepř
šlehačka
tymián
bílé víno
cibulka
kuřecí vývar

Pro přípravu celerové polévky potřebujeme nakrájet řapíkatý celer na velké kostky a cibuli najemno. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, na něm orestujeme cibuli a tymián do sklovata = do bíla. Nechceme, aby se polévka zabarvila dohněda. Přidáme bílé víno a až se vypaří, podlijeme kuřecím vývarem, přidáme celer a necháme pomalu vařit, nebo-li táhnout. Až je celer uvařený do měkka, všechno rozmixujeme.

chipsy
bageta
olivový olej
sůl
pepř

Bagetové chipsy pokrájíme - jak už víme – bagetu v podmrzlém stavu na plátky silné 4 mm. Posolíme, pokapeme olivovým olejem, popepříme, přidáme tymián a vyrovnáme plátky na vysolený plech vedle sebe. Pečeme v troubě při 140 ºC cca 15-20 min do vysušení.

Losos
losos
limeta
sůl
pepř
olivový olej
kopr

Marinovaného lososa připravíme z celého filetu syrového čerstvého lososa, a to za studena. Pekáč pokapeme olivovým olejem, citronem, posolíme, popepříme a přidáme snítky čerstvého kopru (bez tvrdých částí stonku). Lososa filetujeme šikmo na plátky cca 2 mm silné a klademe natěsno vedle sebe na připravený pekáč. Po zaplnění plochy znovu pokapeme olivovým olejem, citronem, solí, pepřem, přidáme kopr a můžeme klást druhou vrstvu. Nakonec dáme celé pod potravinovou fólií chladnout do lednice.

Celerové pesto
řapíkatý celer
olivový olej
citron

Celerové pesto připravíme tentokrát za tepla, abychom jej mohli uchovat v lednici v krásně zelené barvě až 14 dní. Připravíme ho z čerstvého řapíku tak, že oddělíme tvrdé části stonku a zbylou měkkou část petrželové nati zvážíme. Zjištěná váha petržele představuje 1 díl, což bude naše hlavní míra pro přípravu pesta. Následuje blanšírování, kuchyňská úprava, která spočívá v krátkém ponoření potraviny do vroucí vody a následném ochlazení ve studené vodě. Právě toto je důvodem, proč si čerstvý celer nebo jiná zelenina udrží déle svou barvu i chuť. K takto upravenému celeru (1 dílu) přidáme 2 díly olivového oleje a citron a vše rozmixujeme. Stejným způsobem připravujeme i bazalkové pesto, které je neodmyslitelnou součástí oblíbeného italského předkrmu \"Brushetta s rajčaty\". Na 1 díl bazalky potřebujeme 2 díly olivového oleje, 1 díl parmazánu, 1/2 dílu piniových oříšků, trochu vinného bílého octa, citronovou či limetkovou šťávu, sůl a česnek. Polévku servírujeme tak, že do polévkové misky dáme 1 naběračku polévky, doprostřed položíme 2 bagetové chipsy a na ně plátek či dva marinovaného lososa. Kolem bagety a lososa zakapeme celerovým pestem. Nahoru pro ozdobu můžeme položit snítku kopru z pekáče, kde se marinoval losos.

všechny recepty