Kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se zelím - 6 porcí 750 g kančí kýty šípková omáčka Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném tuku. Poté ho osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso obracíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme hřebíček, citrónovou kůru a sůl. Deset minut povaříme. Ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, přidáme šípkovou zavařeninu, zahustíme strouhaným perníkem. Krátce povaříme. Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé porce a přelijeme přeceděnou šípkovou omáčkou. Zelí Kysané zelí zbavíme částečně nálevu a překrájíme. Vložíme do hrnce, přidáme trochu vody, kmín, cukr a dusíme do měkka pod poklicí. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a vložíme na rozpálené sádlo. Orestujeme do růžova a přisypeme mouku, zapražíme krátce a odstavíme z ohně. Přendáme cibulovou jíšku do misky. Když je zelí měkké, vmícháme cibulovou jíšku do zelí, důkladně promícháme a krátce povaříme, podle potřeby dochutíme, dosolíme. |