Medové žebro se studeným salátem z ředkve a bílého zelí - 4 porce 1,5 kg hovězího žebra Žebro osolíme, opepříme a zprudka opečeme v hrnci do tmavé barvy. Potom dáme stranou na talíř. V hrnci orestujeme zeleninu, řapíkatý celer a cibuli. Přidáme protlak, na jemno nastrouhaný zázvor a 3 lžíce medu. Chvíli restujeme, zalijeme červeným vínem a vývarem a necháme aspoň 15 minut odvařit. Troubu předehřejeme na 120 stupňů, žebra vložíme do hrnce a pečeme cca 6 h. Po upečení šťávu přeceďte do hrnce, dejte na sporák a svařte do hustší konzistence. Vložte maso zpět do hrnce a postupně ho přelévejte šťávou. Salát Bílou ředkev a zelí nakrájejte na tenké delší nudličky. Vložte do vařící vody na 1 minutu a poté zprudka zchlaďte studenou vodou. V misce smíchejte kysané mléko a zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku a petrželku. Dochuťte solí a pepřem. K zelí a ředkvi přidejte na tenká kolečka nakrájené ředkvičky a vše promíchejte s dresinkem. Špek nakrájejte na kostičky a orestujte na suché pánvi. Při prezentaci orestovaný špek pokládejte na medové žebro. |