Cibulačka s ementálem a krutony - 4 porce

Na polévku
4 větší cibule
1/3 natě z pórku a malý svazek jarní cibulky
50 g másla
1 l drůbežího nebo hovězího vývaru
2 bobkové listy
mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na servírování
1 bílá bagetka
kousek sýru Gruyère nebo dobrý ementál

Cibuli oloupejte a spolu s pórkem a jarní cibulkou nakrájejte na tenké plátky. Do hrnce dejte máslo a nechte rozpustit. Přidejte zeleninu a při slabé teplotě ji restujte, dokud nezměkne a nezbarví se (ale nepřipálí). To bude trvat asi 15 minut. Po celou dobu mějte hrnec zakrytý – cibule dostane skvělou chuť a krásně se podusí. Poté pokličku odklopte, polévku okořeňte a přilijte vývar. Vařte asi 30 minut společně s bobkovým listem. Nakonec ochutnejte a případně dochuťte. Polévku nalijte do misek a navrch dejte plátky nakrájené bagetky. Vše posypte nastrouhaným sýrem. Dejte na chvíli zapéct do rozehřáté trouby (dokud se sýr neroztaví) a poté podávejte.

všechny recepty