Hrášková polévka se sladkou uzenou šunkou a mátovým olejem

1 řapíkatý celer nakrájený najemno
1 šalotka nakrájená
1 mrkev nakrájená
1 stroužek česneku
900 g mraženého hrášku
1 polévková lžíce hladké mouky
300 ml zeleninového vývarů
200 ml plnotučného mléka
5 g másla
1 polévková lžička olivového oleje
máta
sůl a čerstvě namletý pepř
150 g parmské šunky nakrájené na Julienne
hráškové výhonky na ozdobu
mátový olej

Na rozpáleném oleji si zlehka orestujeme kořenovou zeleninu, mrkev, řapíkatý celer, šalotku a česnek dokud nám nezesklovatí. Zlehka zaprášíme hladkou moukou orestujeme a přilijeme zeleninový vývar společně s mlékem. Necháme provařit dokud zelenina nebude dostatečně měkka a připravená na rozmixováni, trvá to zhruba 15 min. Poté přidáme, hrášek, mátu a vše důkladně rozmixujeme ponorným mixerem, dochutíme soli a čerstvě namletým pepřem.

všechny recepty